Grænsestien
Grænsestien er en 48 km lang vandresti, der kan deles op i tre etaper: Fra Vester Vedsted til Høm, fra Høm til Obbekær og fra Obbekær til Kongeåen. Flere steder kan man tage en rundtur, og der er shelters med mulighed for overnatning.
Fire initiativtagere fik ideen om at kombinere formidlingen af historierne, der knytter sig til den dansk-tyske grænse, som den så ud i 1864-1920, med en gåtur langs den gamle grænse. Med hjælp fra velvillige lodsejere blev stien en realitet som en del af markeringen af 100 året for Genforeningen.
Kort om stien
I 1864 mistede Danmark en tredjedel af sit areal, fordi landet tabte 2. Slesvigske Krig til Preussen. Dermed blev Sønderjylland tysk, og den nye grænse blev lagt syd om Kolding, langs Kongeåen og syd om Ribe. Grænsestien fortæller om tiden fra 1864 til Genforeningen i 1920, hvor den nordlige del af Sønderjylland og Slesvig efter Tysklands nederlag i 1. Verdenskrig igen kom tilbage til Danmark.
Grænsestien følger 1864-grænsen fra Vadehavet og Vester Vedsted over Egebæk-Hviding, Høm, Stensbæk Plantage, Obbekær og til Villebøl ved Kongeåen. Undervejs fortælles historien om den tid, familier var adskilt af grænsen, hvor gendarmer og toldere holdt øje med grænseoverløbere og smuglere, og hvor dansksindede sønderjyder måtte deltage på tysk side som soldater i 1. Verdenskrig.
Undervejs på Grænsestien er der mulighed for at fortsætte turen på andre vandre- eller cykelruter.
Læs mere og se ruten på www.grænsesti.dk
To grænsegendarmer med hunde på vagt ved Klåby i 1909. Selvom det var forbudt, opførte gendarmerne små læskure, som skærmede mod vejr og vind.