Rundtur ved Frihedsbroen
Ruten er 6,8 km.
Fra parkeringspladsen ved Frihedsbroen kan du gå en rundtur på 6,8 kilometer og komme tilbage til Frihedsbroen igen. Ved Frihedsbroen finder du en digital informationsskærm med gratis wi-fi, hvor du kan læse om Kongeåens natur og historie og downloade kort og APP til turen. På pladsen finder du også 2 shelters, bord- og bænkesæt, toilet og vand.
Begynd turen med at gå mod vest over engene på sydsiden af åen. Her går stien tæt på Kongeåen hele vejen. Når du har passeret træbroen over åen, går turen tilbage på åens nordside. Du går på overdrevsskrænterne oppe på kanten af ådalen, hvor du kan nyde udsigten over det smukke landskab.
Runesten (19)
På nordsiden af åen cirka midtvejs mellem Frihedsbroen og træbroen over Kongeåen fandt en landmand på sin mark i 1987 en meget stor runesten fra vikingetiden. Den står i dag på Museet på Sønderskov.
Huset Friheden (22)
Tæt på Frihedsbroen passerer du huset Friheden, der blev bygget af storbonden Hans Diderik Kloppenborg i 1870. Kloppenborg var dansksindet nordslesviger og en kendt modstander af den politik, som preusserne førte i Slesvig. Da han i slutningen af 1860'erne følte, at jorden brændte under ham, byggede han tilflugtsstedet Friheden nord for grænsen.
Gelændere i rødt og hvidt
Bemærk Frihedsbroens gelændere i rødt og hvidt. Farverne fra Dannebrog er brugt mange steder langs åen for at vise tilhørsforholdet til Danmark.
Skibelund Krat (23)
Fra Frihedsbroen er der omkring 1,7 kilometer til Skibelund Krat, der engang var et vigtigt mødested for dansksindede nørre- og sønderjyder.
Mødestedet Skibelund Krat
Læs om Skibelund Krat - det vigtigste nationale mødested for dansksindede nord og syd for Kongeåen i 1865-1920.