• Dansk
  • English
  • Deutsch

Rundtur ved Skelhøj

Ruten er 3,4 km.

Du starter turen ved rastpladsen ved Villebøl syd  for Tobøl. Her finder du en digital informationsskærm, hvor du kan læse om kongeåens natur og historie og downloade en APP med kort til at tage med på turen.

Turen starter ved at følge markvejen i den nordlige ende af rastepladsen. Der er 700 m til en dejlig shelterplads med bålplads, bord/bænkesæt og udsigt over Kongeåen. Fra shelterpladsen går du ind i et landskab med mange store gravhøj. Den mest markante er Skelhøj. Halvejs på rundturen møder du en af de nye store træbroer der er bygget over Kongeåen ved etableringen af Kongeåstien. På tilbagevejen løber stien tæt ved åen og her kommer man tæt på Kongeåens natur. Lige før du kommer til bage til rastepladsen ligger gården "Kongens Gave" og Kongeåens Camping. Campingpladsen har en lille kiosk.

Beton i naturen
På rundturen møder du Eva Steen Christensen og Morten Modins betonskulpturer, der forener kunst og funktion. Eva Steen Christensens eillipseformede betonbænk indbyder til et hvil og en stille stund. Morten Modin har lavet en slags trædesten i beton over et sumpet område, så du kan komme tørskoet over. 

Skelhøj
Skelhøj er en bronzealdergravhøj fra omkring 1350 før Kristi fødsel. En udgravning gav indsigt i, hvordan høje blev opført. Den er bygget af græstørv med græsset nedad og opført i sektioner af forskellige arbejdshold. Midten af højen har været beskyttet af en jernkappe, der har bevaret planter og insekter i græstørvene.

Kongens Gave og Poul Bartskær
Poul Jensen boede i Villebølle og kom i affekt til at dræbe en mand. Den dræbtes fader ville ikke lade sig formilde med pengebøder, og Poul måtte flygte ud af landet. Han vovede sig i 1643 tilbage til Danmark og blev matros i den kongelige flåde. Poul havde hjemme i Villebølle sammen med sin fader arbejdet som bartskær eller barber, der blandt andet virkede som kirurg og sårlæge.  

Poul var til stede, da Christian den Fjerde mistede sit øje i kampen mod svenskerne i 1644 i slaget på Kolberger Heide. Der var ingen bartskær i flåden, så han tilbød sin tjeneste. Som tak for hjælpen gav kongen ham en gård i Villebøl, Kongens Gave, og benådning for drabet. De fragmenter, som blev pillet ud af kongens øje blev i øvrigt indfattet i et par øreringe til Christian den Fjerdes elskerinde Vibeke Kruse.

Fra Villebøl kan du også gå en rundtur mod øst.

God tur!