• Dansk
  • English
  • Deutsch

Vand-mynte

-Mynte til te og tandpasta

 

Vand-Mynte er meget almindelig i enge, moser og langs vandløb. Den kendes bedst på den kraftige duft af mynte, der breder sig, hvis man træder på bladene. Den har en god og kraftig myntesmag og er rigtig fin til urtete. Den kan bruges både frisk og tørret. Der findes mange arter af mynte, hvor krusemynte og pebermynte er de mest kendte. Pebermynte er en blanding af vand-mynte og grøn mynte, der dog er ret sjælden i Danmark. Allerede i 1300 tallet er mynte nævnt i kogebogsopskrifter. Den har været brugt til te, snaps, kager og desserter. I England er myntegelé et uundværligt tilbehør til lammesteg. Også i dag er mynte meget brugt til tandpasta, slik og urtete.

 

Vand-mynte

 

Munken samler mynte

Mynte har været brugt til at kurere stort set alle sygdomme, og den er også kendt for at tilskynde til ”det naturlige værk” (sex).  ”Men ingen livets frugt og velsignelse følger efter” dvs. at den skulle forhindre graviditet. Måske er det i virkeligheden derfor, at munken samler mynte i den gamle børnesang:

 

”Munken går i enge de lange sommerdage,

hvad gør han der så længe, oh ja, hvad gør han der?

han plukker af de roser, og sanker af de bær,

og af den krusemynte, alt til sin hjertenskær”.

 

Fakta: Højde 20-70 cm. Blade og stængler rødlige, som regel hårede. Blomstrer i juli-august. Blomsterstanden hovedformet, herunder med 1-2 kranse med violette blomster. Er almindelig i hele landet og vokser på næringsrig fugtig bund i enge, kær, grøfter og rørsumpe.

 

 

Vandmynte